Hardlooptraining

Met aandacht voor de techniek hardlopen in een kleine groep

Hardlopen is een nog steeds aan populariteit winnende sport. Steeds meer mensen ervaren het plezier van hardlopen, mede omdat hardlopen één van de meest toegankelijke sporten is. Inmiddels lopen ruim 2 miljoen mensen hard.

Helaas blijkt hardlopen ook een blessuregevoelige sport: de incidentie is erg hoog; in 2014 werden 710.000 blessures gemeld. De kans dat een hardloper een blessure oploopt is gemiddeld drie keer zo groot als gemiddeld bij sport.

Een hardloopblessure onderscheidt zich van een gemiddelde sportblessure doordat deze relatief vaak een geleidelijke ontstaansgeschiedenis kent. In 40% van de gevallen is dat het geval. Daarbij is tevens opvallend dat in een derde van de gevallen sprake is van een terugkerende hardloopblessure.

Verreweg de meest voorkomende blessures bij hardlopers bevinden zich in de onderste extremiteit: de knie, het onderbeen (incl. achillespees), enkel, heup/bovenbeen en voet/hiel. Blessures aan de kuit ontstaan vaak acuut, blessures aan de knie, achilles en het scheenbeen ontstaan vaak geleidelijk.

Met name de beginnende hardlopers is een kwetsbare groep sporters. Daarbij valt op dat lopers (20-34 jaar) een verhoogd risico hebben.

Er zijn een veelvoud aan oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan, behoud of de terugkeer van een hardloopblessure. Eén van de belangrijkste factoren, voor zowel beginnende hardlopers als ervaren hardlopers, is de (te snelle) trainingsopbouw. Daarnaast ontstaan klachten vaak vanuit een afwijkend looppatroon, door bijvoorbeeld de looptechniek, de keuze van schoeisel, de ondergrond en de lichaamsbouw. Al deze factoren verhogen het risico voor het krijgen van hardloopblessure.

Hardlooptraining (loopgroep)

Wil je beter leren hardlopen én wekelijks een leuke interval training doen? Dat kan bij onze vaste loopgroep. We starten elke woensdagavond om 18u30 voor een uitdagende intervaltraining van 1u15, waarbij veel aandacht wordt besteed aan looptechniek. Een goede looptechniek is immers de basis voor blessurevrij hardlopen, maar ook voor verbeterde efficiëntie: je houdt het hardlopen makkelijker langer vol, terwijl je sneller loopt. Dat doen we door het aanbieden van gerichte oefeningen, het op het juiste moment integreren van kracht en mobiliteit in de trainingen, en verfijnd jaarprogramma zodat je op élk moment mee kunt trainen. Binnen de loopgroep is een variëteit aan lopers aanwezig, zodat vrijwel elk niveau (>5km aan één stuk) in onze (half)gevorderde loopgroep kan deelnemen.

Heb je interesse in het verbeteren van jouw controle, belastbaarheid en algemene fitheid, het verbeteren van de musculaire efficiëntie en wil je wekelijkse leuke en uitdagende intervaltrainingen doen, sluit je dan aan bij onze loopgroep! Eerst zien of het iets voor je is? De eerste training is gratis!

Tijden
Woensdag van 18:30 uur – 19:45 uur

Plan een gratis proefles in!

Trainers
René Koolwijk
Ian Schouten

Kosten

*Bekijk de kosten op onze tarieven pagina.

* al onze hardlooptrainingen starten en eindigen op de Utrechtstraat 100. Op de locatie kan gratis gebruik worden gemaakt van de omkleed ruimte en kluisjes voor persoonlijke eigendommen

Privé Hardlooptraining

We bieden naast groepstrainingen ook privé trainingen aan waarbij we in overleg vooraf een doel bespreken en vervolgens samen werken het behalen van die doelstelling. Het doel dat je kiest of de vraag die je hebt, kan zeer uiteenlopend zijn. Bijvoorbeeld: “Ik wil graag binnen 10 weken een 5 kilometer wedstrijd blessurevrij kunnen lopen”, of: “Ik zou graag tijdens de 20 van Alphen mijn PR op de 10 km willen verbeteren, maar ik heb het gevoel dat ik daarvoor kracht tekort kom”.

Samen zullen we analyseren of en hoe wij jouw doelstelling kunnen behalen. Dat kan wellicht door een verandering van trainingsopbouw, door het verbeteren van de looptechniek in het algemeen of op een specifiek onderdeel, of een combinatie van beiden. We kiezen samen het traject tot jouw doelstelling en evalueren voortdurend of de gekozen weg de juiste is.

Hoe gaan we te werk? We starten met een hardloopanalyse en een uitgebreide intake, zodat we een goede uitgangspositie kunnen bepalen van waaruit we jouw doelstelling(en) kunnen gaan invullen. Zodra we de doelstelling hebben geformuleerd, kunnen we aan de hand van de loopanalyse duidelijke subdoelen vaststellen die we per training of per traject willen behalen.

Maak een afspraak!

Trainers
René Koolwijk

Kosten

*Bekijk de kosten op onze tarieven pagina.

Hardlooptraining voor Bedrijven

Samen trainen voor de 20 van Alphen of ander (lokaal) hardloopevent? Niets is leuker dan met jouw (directe) collega’s dat doel te bereiken!

Hardlooptraining voor Bedrijven door MTP Sports garandeert succes op meerdere vlakken: jouw collega’s of medewerkers worden fitter, fittere collega’s zullen bewezen minder vaak verzuimen en je leert jouw collega’s op een andere manier kennen. Ondertussen train je verantwoord en met een schema naar jullie doel toe.

De opzet van de bedrijventraining van MTP Sports is zo dat we binnen de trainingen “het team” zullen versterken, en niet slechts de afzonderlijke onderdelen van de groep. Daarmee bevorderen we gelijktijdig de teamspirit en het groepsverband.

MTP Sports zorgt ervoor dat de training bij jou plaats vindt, dus bijvoorbeeld in de lunchpauze of aan het einde van de werkdag. Heb je interesse, neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

Maak een afspraak!

Trainers
René Koolwijk

Kosten
Per sessie: € 75,00 excl. BTW (60 – 75 minuten)
10 weken € 750,00 excl. BTW (60 – 75 minuten)

* Bekijk de voorwaarden op onze tarieven pagina, genoemde prijzen voor bedrijven zijn exclusief BTW, voor maximaal 10 deelnemers en de 10 weken sessie is inclusief schema.

Wil jij ook werken aan fysieke en mentale kracht?

Plan dan nu een afspraak in om te werken aan jouw doelen!